Hoşgeldiniz...

Yürüttüğüm prodüksiyon çalışmaları başta olmak üzere aslında kendimle ilgili her türlü mevzuyu açıyorum size.
Zaten blog dediğin nedir ki?
Budur...

2.2.10

Türk Kısafilmci adaylarının zannettiği...


KKYMN Film Okuluna katılmak isteyenlerden doldurmalarını istediğim formları incelerken önemli bir noktada büyük bir benzerlik gördüm.

Form basit 2 sorudan oluşuyordu.
1: Kısafilm yapımı ile ilgili neyi öğrenmeyi umuyorsunuz?
2: Kısafilm yapımı ile ilgili neyi bildiğinizi düşünüyorsunuz?

1. sonurun cevabı tabiki tahmin edildiği gibi genellikle "sinemada teknik olarak film çekmeyi, kamerayı nasıl kullanmam gerekiği , ayarları, kurgu vs gibi şeyleri öğrenmek istiyorum şeklinde idi." Buna doğru bir tespit diyebilirim.

Fakat 2. soruya verilen cevap şuydu. "Senaryo yazmayı bildiğimi düşünüyorum..."

Bu noktaya nasıl geldik?
Nasıl oluyor da herkes senaryo yazmanın ilk olarak en basit şekilde öğrenebilen bişey olduğunu düşünüyor?

Silkinerek uyanmamız lazım...

Düşüncelerinizi merak ediyorum!



17 yorum:

Burak dedi ki...

anladığım kadarıyla olay örgüsü kurulduğu zaman "senaryo yazmayı biliyorum" düşüncesi oluşuyor. fakat senaryoda anlatılması gereken daha farklı, daha nesnel kavramlar olduğunu düşünüyorum

Murat Aydoğan dedi ki...

sevgili kadir abi.. kişisel olarak öğrendiğim belkide enbüyük ders bu oldu.. yani senaryo hakkında sandığımdan çokdaha az bilgiye sahip olduğum.. tamam hayaller kurmak iyi hoş güzel fakat yazma sınırına geldiğinde hayallerin gerçek imkanlar duvarına çarpışında işler biraz sıkıntıya giriyor(muş). çıkmaz sokakta ilerlemenin aslında yanılgıdan öte birşey olmadığının bilinci itiraf edeyimki gerçekten kötü..
ama yinede mutluyum
gelecekten umutluyum
başarmamı bekleyen çok iş var
=)))))

Unknown dedi ki...

Valla şahsen senaryo bildiğimi kesinlikle düşünmüyorum.Eğer benim elimde böyle bir form olsaydı iki şeyi öncelikle olarak öğrenmek isterdim.Birincisi senaryo ki, filmin ana nüvesidir.İkinci de kurgudur ki,sinemanın en yaratıcı yeridir.(Bknz.:Pudovkin-Bu referans yeterlidir heralde, bilen bilir...)

e-Kalem Design dedi ki...

Aslında problemin kaynağı senaryo ve hikaye kavramlarının tam farkına varılmamış olması. Bir filmi izleyince filmin konusu - hikayesi ile senaryo farklı şeylerdir. İnsanların aklına bir fikir gelip, başı ortası ve sonu biraz belli olunca bunu senaryo yazdım olarak düşünmek pek doğru olmasa gerek. Senaryo haikayedeki karakterlerin başından geçecek olayları en uygun ve kaliteli çekime göre ortamı hayal edip, akılda konuşturma, oynatma olayıdır.
Çok mantıklı ve güzel gibi gözüken hikayenize iyi bir senaryo yazamazsanız. İyi bir fikir veya hikaye düşünmek, iyi senaryo yazılacağı anlamına gelmemelidir.

Metin yaras dedi ki...

Çünkü herkes öykü yazmak ile senaryo yazmayı karıştırır...Senaryonun teknik içeirğini bilmeden paragraf şeklinde bütün duyguları yazarak senaryo yazıldığını düşünürler çünkü..Hatta birine radyo,sinema ve televizyon bölümünde okuyorum yönetmen olmak istiyorum dediğimde benim hayatımı çek ne acılar çektim 10 numara film olur demeleri daha öncede romana yapılan anlatsam roman olur deyip anlatmaya başlayınca 5 sayfalık bir hikaye anlatan kişilerin yaptığı şeydir..

Unknown dedi ki...

Senaryo yazmanın kuralı vs.. uzayıp giden bir mevzuat olabilir. Fakat aslında senaryo yönetmen ilişkisi için çok hassas bir konu. Yönetmene gelen senaryoyu yönetmen okuduğu zaman kafasında o filmin kurgusunu, kullanacağı müzikleri seçer ve bu nedenle senaryonun kuralına uygun ve anlaşılır yazılması çok önemli. Bana göre sinema yapımında en önemli şey senaryo zaten ilk yapılan adım senaryo olduğu için, filmin tüm aşamalarını etkileyecek bir durum bu.

Ahmet Sincar dedi ki...

teknik olarak yazmayı bilmekten çok senaryoda neleri yazmamız gerektiğini bilmemiz daha önemli. Çünkü kısa film senaryosunda -kapının önüne 5 adam çıkar, bir araba yanaşır, yazdığınızda hiç bi zaman 5 adam olmaz ya da araba yanaşmaz :)

fcv dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
fcv dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hurricane dedi ki...

yaşayan herkesin bir senaryosu var ya da yaşadığını zanneden...yaşadığını zannedenler senaryo yazabiliceklerinide düşünüyorlar sanırım.

The Message dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
The Message dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
The Message dedi ki...

Senaryo yazımı hakkında Birol Güven der ki; "Önemli olan yazmak değil, hikayenin kendisidir. Senin Truman Show gibi orjinal bir fikrin olsun, istersen sözlü anlat..."

e-Kalem Design dedi ki...

Senaryoyu yazmak isteyen kişiler hikaye sırasına mı yoksa sahne sırasına göre mi yazmalıdır? Hikaye sırasına göre yazılan senaryo çekilirken aynı mekanlara tekrar gidilip, aynı tertibatın tekrar kurulup oyuncuların tekrar yorulmaması için hikayenin farklı yerlerinde aynı mekanlarda geçen olaylar tek seferde mi çekilir. Örneğin : Evinde sabah okula gitmek için kahvaltı yapan öğrenci ve akşam ders çalışacak öğrenci sahneleri aynı zamanda tek seferde mi çekilmelidir? Nasıl yazılmalıdır? Hikaye sırasına göre yazılan senaryonun aynı mekan sahneleri senaryo metninden kolayca bulunması için ne yapılmalıdır?

Travis dedi ki...

belki de her şeyi çözmüş, orada takılmış bir kişi cevabıdır.. bu kadar da üstüne gitmemek gerek. "senaryoyu çözdüm de diğerler kaldı" dese daha hafif kalırdı sanki:)

ozan dedi ki...

ben iki tane kısa film senaryom için 7 aydır uzerinde uğraşıyorum.. senaryo yazmak basit birşey değildir. basit görenler sinema sektöründe başarılı olamazlar.. benim görüşüm bu şekilde..zaten basit görüldüğü için Türkiye'de onca kısa film çekilmesine rahmen aralarından kaliteli olanlar çok az,bunun da etmenlerinden biri senaryodur..

Göktuğ SOYER dedi ki...

Zaten bu işe bbaşlayan ilk olarak aklındaki bir kurguyla işe koyuluyor bu yüzden olabilir diye düşünüyorum